به گزارش اداره ارتباطات رسانه ای شهرداری اصفهان،در مراسم تکریم و معارفه شهردار، این کلید، به شهردار جدید اصفهان تقدیم شد تا از این پس کلیددار شهر اصفهان و سرمایه هایش در چهار سال پیش رو باشد.
در گذشته، که شهرها دارای دروازه بودند، هر دروازه کلیدی داشت. در ايران دوران قاجار، تهران نیز دارای کلید بود و دروازهبانان شهر، هر شب در ساعت دوازده نیمهشب دروازهها را میبستند و کلید آن را برای داروغه میبردند. کلید شهر گاهی بهصورت نمادين به مهمانان افتخاری شهرها تقدیم میشود.
اما شهر اصفهان که خود داراي پيشينه تاريخي و فرهنگي ارزشمند و سترگي است هميشه براي ايرانيان و نيز جهانيان داراي اهميت و جايگاه ارزشمندي بوده است، اصفهان ميراث دار فرهنگ عظيم و منحصر بفرد تاريخي، جایگاه و خاستگاه مکاتب مختلف و محل زندگی شخصيت هاي فرهيخته و عالمان دين و هنرمندان چيره دست و سرزمين ايثار و فداکاري شهادت بوده است و شهرداري شهري با اين همه عناوين ارزشمند براي کليدداران شهر همواره داراي افتخار بوده و هست.
شهرداران، کلیدداران شهرها و حافظان حقوق شهروندان اند. مفهوم کليد شهر در قاموس شهرداري به عنوان يک نماد، ارزشمند و محترم شمرده مي شود که به اقتضاي زمان نسخه ای به ابعاد متفاوت از کلید اصلی به برخي شخصيت هاي افتخارآفرين و صاحب نام به صورت نمادين اهدا مي شود.
بر همین اساس، کليد شهر در آيين تکريم و معارفه شهردار اصفهان از طرف شهردار سابق که به مدت چهارسال کلیدار شهر بود به شهردار جديد در قالب يک رويداد نمادين اهدا شد و این برنامه به مانند یک آیین در همه مراسم های تکریم و معارفه در شهرداری اصفهان در آینده نیز تکرار خواهد شد.
*کلید داری یک آیین و سنت است
به گفته ایمان حجتی، مدیرکل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری اصفهان و ایده پرداز این طرح، کلید داری شهر یک مفهوم نمادین در ادبیات رسانه ای و ... است و معمولا رسانه ها از انتخاب شهردار جدید با عناوینی چون انتخاب کلیددار جدید شهر یاد می کنند اما این کلید، همواره یک مفهوم ذهنی بوده و هیچ گاه به صورت یک نماد عینی درنیامده بود.
حجتی بیان کرد: کلیدداری یک آیین و یک سنت نیز هست. به عنوان نمونه کعبه به عنوان خانه خدا کلید و کلیددار دارد، همچنین حرم امام رضا (ع) در گذشته و حرم حضرت عباس (ع) نیز کلیددار دارند که این امانت نسل به نسل به افراد و نفر بعدی منتقل می شود.
وی ادامه داد: هدف از ساخت این کلید نمادین یادآوری مفهوم امانت و تعهد در قبال شهر و شهروندان است.
* کلید نصف جهان؛ ترکیبی از هنرهای سنتی و صنایع دستی
در مورد ویژگی ها و مشخصات این اثر باید گفت، کليد شهر، داراي بافت اوليه فولاد با معيارهاي فلزکاري عصر صفويه است که براي خلق آن از تکنيک هاي هنرهایی نظير آهنگري، چلونگري، سوهانکاري، مشبک و حکاکي ترصيع طلا و نيز از فيروزه استفاده شده است. از ويژگي هاي اين اثر بهره گيري از خط نستعليق، يادگار عهد صفويه است. این کلید داراي طول 25 سانتيمتر و عرض 12 سانتيمتر و وزن تقريبي 900 گرم است و در اين اثر از المان هاي زيبا و آشناي بناهاي تاريخي اصفهان نظير کنگره هاي چهلستون براي قسمت دندانه هاي کليد، الهام گرفته شده، همچنین قسمت هاي بالاي کليد از اسليمي هاي محراب اولجايتوي و حلقه هاي درِ مسجد جامع اصفهان و حلقه گرداننده کليد از عمارت میانی پل خواجو الهام گرفته شده و نیز تصوير نماد اصفهان و لوگوي شهرداري اصفهان در اين اثر استفاده شده است.
برای تزئینات روی لوله یا میله کلید شعری از «کمال الدین اسماعیل اصفهانی» شاعر شهیر نصف جهان انتخاب شده که به روش قلم گیری و طلاکوب روی آن با خط نستعلیق چنین حکاکی شده است:
اصفهان خرم است و مردم شاد
این چنین عهد، کس ندارد یاد
بس که رشک است بر سپاهانش
دجله اشکی است بر رخ بغداد
این کلید با ایده پردازی و ابتکار اداره کل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری اصفهان در بهار ۱۴۰۰ زیر نظر استاد منصور حافظ پرست چهره ارزشمند و استاد پیشکسوت قلمزنی اصفهان و توسط استاد جواد سقایی، طراحی و اجرا گردید.